Facebook Linkedin Google Plus Twitter

E-mail:info@uptime-it.ro  Tel:+40 756 082 508

Solutii IT oferite de profesionisti in domeniu

Servicii IT si Web-Design





  • Lista postari blog UpTime-IT Selectati o postare
  • Toate postarile
    Toate postarile Aici poti vedea toate postarile de pe blog.
  • Categorii
    Categorii Afiseaza lista categoriilor postarilor de pe blog.
  • Tags
    Tags Afiseaza lista tagurilor folosite in blog.
  • Bloggeri
    Bloggeri Cauta bloggerul tau favorit.
  • Echipa
    Echipa Cauta echipa ta favorita.
  • Autentificare
    Autentificare Login form

Cloud Computing: Cum functioneaza si cat de util este?

Posted by in data de in Cloud Computing
  • Dimensiune Font: Larger Smaller
  • Clickuri: 520
  • 0 Comentarii
  • Aboneaza-te la aceasta postare
  • Printeaza

 

Prea multe fotografii din vacante, prea multe jocuri, aplicatii si cu siguranta un teanc mult prea mare de documente si mape de prezentare pe care trebuie sa le luam dupa noi. Toate aceste probleme pot fi cu usurinta rezolvate prin serviciile care au la baza tehnologia Cloud, o tehnologie mai utilizata decat ne-am putea imagina.

De exemplu, stiati ca atunci cand transmiteti un email din contul de Yahoo, Google ori Hotmail sau postati pe Facebook, folositi de fapt acest serviciu care permite stocarea, prelucrarea si utilizarea prin internet a datelor care se afla pe servere la distanta?

Ce este cloud computing-ul?

Atunci cand vorbim despre cloud computing, mecanismul de functionare este foarte usor de inteles – un cumul de resurse hardware si software ce pot fi accesate la cere, online, sub forma de serviciu. In loc sa rulati aplicatii pe calculatorul propriu si sa stocati date pe serverul vostru, veti apela la un server extern, ce poate fi accesat printr-un browser web. Nu aveti nevoie decat de o conexiune la Internet si un dispozitiv pe care sa puteti rula aplicatiile – computer, laptop, tableta, smartphone.

Avantaje

Beneficiile sunt evidente – cloud computing-ul va scapa de grija spatiului insuficient pe disk, intretinerea server-ului, backup-uri, actualizari, echipe de specialiti IT la care trebuie sa apelati. In afara de capacitatea extraordinara de stocare, puterea mare de calcul si rularea pe multiple sisteme de operare, vorbim aici in primul rand despre avantajul financiar – in cloud nu veti plati decat ce folositi.

Iar ca sa intelegeti mai bine impactul serviciilor de cloud computing, va informam ca, potrivit estimarilor Comisiei Europene, folosirea la scara larga a acestor solutii de catre companiile private si institutiile publice ar reduce cheltuielile cu achizitia de softuri sau servere si spatii de stocare a datelor si ar genera o crestere neta anuala de 160 de miliarde euro a PIB-ului UE pana in 2020.

Tipuri

Din punct de vedere al functionalitatii, serviciile de cloud computing se incadreaza in trei categorii:

  • SaaS (Software as a Service  ) – clientul poate utiliza aplicatiile software puse la dispozitie de furnizor pe o infrastructura de tip cloud –  este cazul furnizarii de servicii de gazduire web, servicii email, etc. Clientul nu poate configura parametrii infrastructurii utilizate (banda de transfer, servere, sisteme de operare, spatiu de stocare).

 

  • PaaS (Platform as a Service) – clientul poate instala si configura pe infrastructura cloud furnizata aplicatiile software  proprii. Acesta poate fi cazul utilizarii platformei WordPress pe un server de gazduire ce ofera interfata CPanel. Clientul poate configura site-ul respectiv in limitele oferite de platforma WordPress.

 

  • IaaS (Infrastructure as a Service) – clientul are posibilitatea sa acceseze si sa configureze resursele de calcul puse la dispozitie de infrastructura cloud conform necesitatilor. Poate instala orice tip de software, inclusiv sisteme de operare. De asemenea, poate configura in anumite limite resursele de retea alocate – firewall-uri, filtre spam, etc.
0

Comentarii

  • Niciun comentariu. Fii primul care posteaza un comentariu!

Lasa un comentariu

Guest Marți, 03 Decembrie 2024



Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării, eşti de acord cu modul de utilizare a acestor informaţii. Detalii aici